دوره 6، شماره 1 - ( پژوهش های سیاسی جهان اسلام 1395 )                   جلد 6 شماره 1 صفحات 28-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی
2- روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی
چکیده:   (4481 مشاهده)

جنبش اخوان طی یک سده حیات خویش1928 (تاکنون) گسست‌ها و انشعاباتی را در سطح رهبران و اعضا تجربه کرده است اما جدایی اخوانی های تونس و جنبش النهضه (که در همه این سالها وفادارترین گرایش سیاسی به اخوان بوده اند) می تواند به منزله ی یک بحران سیاسی مهم برای جنبش اخوان قلمداد شود. در نتیجه ی این رویداد، نفوذ سی ساله اخوان المسلمین در شمال آفریقا به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش یافت و موقعیت این جنبش در دیگر سرزمینهای عربی نیز با تزلزل روبه رو شد. این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این مساله است که دلایل و زمینه های دگردیسی سیاسی و جدائی النهضه تونس از اخوان المسلمین چگونه قابل ارزیابی است. یافته های این مقاله نشان می دهد که جنبش النهضه به نوعی حداقل گرایی معرفتی پایبند می‌باشد که براساس آن، رویکردی عملگرا با التزام حداقلی به ارزشها و اصول اسلامی را در پیش گرفته است. اتخاذ چنین رویکردی به آنان این امکان را داده که قدرت خویش را تثبیت نموده و در جهت تداوم حیات سیاسی و توسعه ی آن گام بردارند. در این مسیر النهضه در ارزشها، هنجارها و انگاره های هویت ساز خود تجدید نظر کرده و هویت و منافع جدیدی برای خود تعریف کرده است که از جمله ی آنها اعلام جدایی از اخوان، و تبدیل از یک حرکت فراملی به حزب وطنی بوده است.

واژه‌های کلیدی: النهضه، اخوان المسلمین، الغنوشی، تونس
متن کامل [PDF 819 kb]   (2627 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1394/12/15 | پذیرش: 1395/3/13 | انتشار: 1396/2/24

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.