دوره 7، شماره 4 - ( پژوهش های سیاسی جهان اسلام 1396 )                   جلد 7 شماره 4 صفحات 31-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه روابط بین الملل دانشکده وزارت امور خارجه
2- روابط بین الملل دانشکده وزارت امور خارجه
چکیده:   (3159 مشاهده)
 بروز پدیده‌ای تحت عنوان بو کو حرام از سال 2002 سبب شده است که گزارش شاخص تروریسم جهانی (GTI) در سال 2016 نیجریه را به‌عنوان سومین کشور با بیشترین حملات تروریستی اعلام کند. نکته قابل‌توجه آن است که هدف‌های عملیاتی بو کو حرام بیشتر غیرنظامیان بوده‌اند که مایه نگرانی‌های زیادی در سطح محلی و بین‌المللی شده است. موسسه صلح و علوم اقتصادی، گروه شبه‌نظامی بو کو حرام را در سال 2014 به‌عنوان مرگبارترین گروه تروریستی در جهان اعلام کرده است. در خصوص شکل‌گیری گروه بوکوحرام در نیجریه و دلایل آن نظرات مختلفی مطرح‌شده است، به اذعان بسیاری از تحلیل گران ارتباطی جدی بین اقدامات تروریستی و سطح نارضایتی‌ها و نابرابری‌ها در جوامع توسعه‌نیافته وجود دارد. مسلمانان در نیجریه دارای پیشینه‌ای باسابقه‌ای بوده‌اند و در حدود یک‌صد سال دارای حکومت اسلامی سکوتو در مناطق شمالی نیجریه بودند ولی دولت استعمارگر انگلیس در سال‌های 1900 تا 1903 با استعمار نیجریه به این حکومت پایان داد. پس از استقلال نیجریه دولت حاکم، دولتی سکولار بوده و اکثر قوانین آن برگرفته از قوانین انگلیس است. به نظر می‌رسد نارضایتی مسلمانان و گروه‌های افراطی بوکوحرام ریشه در شرایط تبعیض‌آمیز و محرومیت مسلمان دارد، هدف اصلی در تحقیق حاضر بررسی علل و دلایل شکل‌گیری پدیده بو کو حرام و انگیزه‌های اصلی خشونت‌های شکل‌گرفته از سوی این گروه است، روش تحقیق در این مقاله به‌صورت توصیفی- تحلیلی است و این پژوهش به دنبال آن است تا با بهره‌گیری از نظریه محرومیت نسبی نقش استعمار در ایجاد محرومیت نسبی ناشی از تفاوت انتظارات ارزشی (خواسته‌ها) و توانایی‌های ارزشی (داشته‌ها) جامعه مسلمان را بررسی کند.
 
متن کامل [PDF 478 kb]   (2856 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1396/7/18 | پذیرش: 1396/10/15 | انتشار: 1397/6/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.