دوره 11، شماره 2 - ( پژوهش های سیاسی جهان اسلام شماره تابستان 1400 )                   جلد 11 شماره 2 صفحات 24-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری تاریخ اسلام دانشگاه تربیت مدرس،تهران،ایران.
2- استاد گروه تاریخ دانشگاه تربیت مدرس،تهران ایران.(نویسنده مسئول) ، f.janahmadi@modares.ac.ir
3- دانشیار گروه تاریخ دانشگاه تربیت مدرس،تهران،ایران.
چکیده:   (2218 مشاهده)
 قرن بیستم برای جوامع عرب، سرشار از تحولات بنیادین در جهات گوناگون بود. ورود به عصر مدرن، حضور غربیان در جهان اسلام و آشنایی مسلمانان با اندیشه­ها و مفاهیم تازه­ای مانند دولت، ملت، ملی گرایی و غیره، حیات سیاسی و اجتماعی آنان را تحت تاثیر قرار دارد. فروپاشی عثمانی و تشکیل کشورهای نوبنیاد، مردم درون این مرزهای ساختگی را، که قرن­ها رعیت خلیفه بودند، نیازمند تعریفی نو از هویت کرد. در میان این کشورهای جدید، مورد نظر نوشتار حاضر، کشور سوریه و هدف، تبیین مساهمت اندیشه­ورزان تجددگرای آن در راه بازتعریف هویت ملی سوری است. نحوه بازنمایی مفهوم ملت، ناظر بر اهداف و خاستگاه متفاوت آن اندیشه­ورزان و در نهایت سنخ شناسی این اندیشه­ها مسئله این پژوهش است. در پرتوی این سنخ­شناسی به این پرسش پرداخته شده که تجددگرایان مذکور مفهوم مطلوب خود از ملت و هویت  را با ابتنا به چه مفاهیم و شگردهای بلاغی صورت­بندی کردند؟ به منظور پاسخ به این پرسش، نوشتار حاضر با بهره­گیری از روش هرمنوتیک قصد_ زمینه­گرای کوئنتین اسکینر برای در نظرداشتن متن­های مزبور در زمینه گفتمانی قرن بیستم جهان عرب، سامان یافته است.
متن کامل [PDF 769 kb]   (354 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/10/29 | پذیرش: 1400/2/7 | انتشار: 1400/4/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.