دوره 11، شماره 3 - ( پژوهش های سیاسی جهان اسلام شماره پاییز 1400 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 53-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشجوی دکتری روابط بین الملل، گروه روابط بین الملل ،دانشگاه آزاد اسلامی، ، واحد تهران شمال، تهران، ایران
2- دانشیار گروه روابط بین‌ الملل، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، n.shafiee@ase.ui.ac.ir
3- استاد گروه روابط بین‌ الملل، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
چکیده:   (1439 مشاهده)
این پژوهش در صدد است به این پرسش پاسخ دهد که اتحادیه اروپا در قبال برجام از چه منطق رفتاری تبعیت کرده است؟ به بیان دیگر مبنا و شالوده رفتار اتحادیه اروپا در قبال برجام چیست؟ فرضیه مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی بررسی شده آن است که سیاست خارجی (رفتار) اتحادیه اروپا در قبال برجام، از منطق هنجاری اتحادیه اروپا (حکمرانی خوب، دموکراسی، حقوق بشر، حاکمیت قانون، توسعه اقتصادی، رژیم‏های مهاجرتی و رژیم‏های امنیتی) با هدف تغییر رفتار ایران تبعیت می‏کند. یافته پژوهش حاکی از آن است که در بطن برجام، پتانسیل عمیقی نهفته است که در حوزه رفتارشناسی اتحادیه اروپا نسبت به آن، نقش کلیدی دارد؛ به این معنی که اتحادیه اروپا برای حل مسایل بین‏المللی از یک سو به هنجارسازی مبادرت می‏ورزد و از سوی دیگر از طریق آن هنجارها سیاست خارجی خود را اعمال می‏کند. از این منظر اتحادیه اروپا به برجام به مثابه هنجاری برای تغییر رفتار ایران می‏نگرد و آن را نوعی رژیم هنجاری، مشتمل بر باید و نبایدهایی می‏داند که تنظیم‏کننده رفتار ایران در حوزه هسته‏ای است.
متن کامل [PDF 807 kb]   (547 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/2/27 | پذیرش: 1400/6/2 | انتشار: 1400/7/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.