دوره 12، شماره 4 - ( پژوهش های سیاسی جهان اسلام شماره زمستان 1401 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 73-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیار گروه علوم سیاسی،واحد رشت،دانشگاه آزاد اسلامی،رشت،ایران.(نویسنده مسئول) ، ostovar@iaurasht.ac.ir
2- دانشیار گروه معارف اسلامی دانشگاه علم و صنعت ،تهران،ایران.
چکیده:   (619 مشاهده)
انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷، دگرگونی عمیقی در جامعه ایران، سیاست قدرتهای بزرگ و کشورهای اسلامی پدید آورد و موجب پیدایش مفاهیم و نمادهای تاثیر گذار فرامنطقه‌ای در جغرافیای جهان اسلام شد. هدف پژوهش حاضر این است که ویژگی‌های نمادین انقلاب اسلامی و بازتاب آن را در جهان اسلام مورد بررسی قرار دهد. بنابراین پرسش اصلی پژوهش این است که ابعاد نمادین انقلاب اسلامی چگونه برساخته شدند و تحت چه رمزگانی در جهان اسلام بازتاب یافتند؟ در پاسخ به این پرسش بنیادی، پژوهش حاضر با استفاده از نظریه جامعه شناسی نمادین «پیر بوردیو» جامعه شناس فرانسوی، تلاش می‌کند با ارایه شواهد و مستندات تاریخی نشان دهد که چگونه نمادهای تاثیرگذار در دوران انقلاب برساخته شدند و نظام جمهوری اسلامی نیز با تداوم بازتاب این نمادها در جهان اسلام، گفتمان انقلاب اسلامی را امتداد می‌دهد.  
یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد انقلاب اسلامی ایران با عرضه کالاهای نمادینی نظیر اسلام سیاسی، شهادت، آیین ها، استقلال طلبی و محور مقاومت، شرایط را برای تحکیم سلطه نمادین بر جهان اسلام فراهم کرده است. پژوهش حاضر از لحاظ روش اجرا از نوع «تحقیقات توصیفی تحلیلی» است و در جمع آوری اطلاعات و داده‌ها از طریق مطالعات کتابخانه‌ای استفاده کرده است.
 
متن کامل [PDF 409 kb]   (267 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/2/15 | پذیرش: 1401/5/30 | انتشار: 1401/7/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.