Porfekr R, Athary A, shamsini H. realation political and gender in Islam from the point of view of Naser Hamed Abu Zayd. پژوهشهاي سياسي جهان اسلام 2023; 13 (2)
URL:
http://priw.ir/article-1-1644-fa.html
محمدی پرفکر رویا، اطهری مریان سید اسداله، شمسینی غیاثوند حسن. نگاه نصر حامد ابوزید به نسبت جنسیت و سیاست در اسلام. فصلنامه پژوهشهاي سياسي جهان اسلام. 1402; 13 (2)
URL: http://priw.ir/article-1-1644-fa.html
1- دانشجوی دکتری علوم سیاسی، گروه علوم سیاسی واحد شهرضا، شهرضا، ایران.
2- استادیار گروه علوم سیاسی واحد تاکستان ، تاکستان،ایران(نویسنده مسئول) ، Athary.asadolah@yahoo.com
3- استادیار گروه علوم سیاسی واحد تاکستان، تاکستان، ایران.
چکیده: (1900 مشاهده)
یکی از مسائل مهم جوامع مسلمان چالش بر سر تعریفی امروزین از جایگاه اجتماعی زن و زنانگی و نقش و کارکرد سیاسی - اجتماعی او در روابط و مناسبات حرفهای و مشارکتهای مدنی و حقوقی بویژه در عرصه کنشگری سیاسی است. در مسیر این مواجهه فکری و گفتمانی، اندیشوران جهان عرب بویژه نواندیشان دینی مسلمان در پی تبیین نظری مسئله و ارائه دیدگاه هایی رهگشا با تکیه بر بازخوانی روشمند و استناد و استنباط از متن قرآن و سایر منابع و متون دینی برآمدند. یکی از برجستهترین این متفکران در جهان عرب نصر حامد ابوزید، قرآنپژوه نام آشنای مصری است که در این پژوهش نظرگاه وی در موضوع چیستی رابطه سیاست و جنسیت در اسلام واکاوی و بررسی شده است. یافتههای تحقیق با تکیهبر مبانی فکری ابوزید مبتنی بر مولفههایی مانند سکولاریزم، تاریخ مندی متون، تفاوت معنا و فحوا، هرمنوتیک فلسفی و رویکرد زبانشناختی این اندیشمند نونگر مسلمان حاکی از آن است که در بینش سیاسی اسلام گونهای نسبت تساوی در امر زنانگی و مردانگی در مناسبات اجتماعی – سیاسی برقرار است. ابوزید در این معنا ضمن تلقی زنانگی به مثابه امری اجتماعی با خودداری از نقد گفتمان دینی، به نقد شرایط نابرابر سیاسی -جنسیتی حاکم بر جوامع عربی می پردازد که مردان در بستر دیرینه سلطه تاریخی خود بر فضای مناسبات اجتماعی در شرایطی نابرابر با به کارگیری ابزار قدرت سیاسی، نسبت سیاست و جنسیت را در عمل به سمت فراگیری هژمونی مردانگی بر حقوق سیاسی-اجتماعی زنان سوق دادهاند. مسالهای که در واقع زنان را از موقعیت عاملیتی کنشگر و برخوردار از حقوق سیاسی و مدنی به تابعی منفعل مبدل نموده است. در این پژوهش بنحوی کیفینگر، از رویکردی اسنادی – توصیفی برای گردآوری و تحلیل داده ها بر پایه مطالعه و واکاوی مهمترین آثار و متون منتسب به ابوزید و مرور استنادی سایر منابع شارح و ناظر به بررسی آثار و افکار او استفاده شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/10/14 | پذیرش: 1402/3/27 | انتشار: 1402/4/1