دوره 12، شماره 3 - ( پژوهش های سیاسی جهان اسلام شماره پاییز 1401 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 131-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استاد گروه علوم سیاسی ، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران
2- دکتری روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی،تهران ،ایران.(نویسنده مسئول) ، leilarahmati33@yahoo.com
چکیده:   (2599 مشاهده)
پرواضح است مطالعه و بررسی مسائل و ماهیت روابط بین­ الملل و سیاست خارجی کشورها همواره مورد توجه صاحب­نظران و متفکران حوزه علوم سیاسی و سیاست بین­ الملل بوده است. از این روی متفکرین و اندیشمندان این عرصه از منظر نظریه­ های مختلفی سعی در فهم سیاست خارجی کشورها داشته ­اند. درک و فهم سیاست خارجی ایران نیز از این موضوع مستثنی نبوده است. این موضوع بویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 اهمیتی دوچندان یافت. چراکه تغییراتی بنیادین و بازتعریفی کلان در عرصه­ های هویت ملی و بین­ المللی به دنبال داشت. این تغییرات هویتی کلان و گسترده ملی و بین­ المللی که تحت زعامت رهبر انقلاب اسلامی ایران؛ امام خمینی (ره) صورت گرفت، بیش از هر چیز متاثر از مبانی فکری و فقه سیاسی ایشان بود و با توجه به این که بخش اعظمی از روابط بین ­المللی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با آرمان­های اسلامی و مفاهیم مکتبی آمیخته شده است، فهم مبانی فقه سیاسی امام خمینی (ره) به منزله رهبر و ایدئولوگ این حکومت، که مبانی نظری و اصول خاصی را برای سیاست خارجی آن ارائه می­نمایند، بسیار ضروری می­نماید. لذا نظر به اهمیت موضوع، نگارنده بر آن شد تا به این پرسش اصلی پاسخ دهد که در چارچوب نظریات سازه­ انگاری، مبانی فقه سیاسی امام خمینی (ره) در تدوین روابط بین­ المللی و سیاست خارجی ایران از چه جایگاهی برخوردار است؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه بدین شکل صورت­بندی می­گردد که در چارچوب نظریات سازه ­انگاری، فقه سیاسی امام خمینی(ره) به عنوان یک عامل بسیار مهم و کلیدی در تدوین مبانی هویتی و بازتعریف روابط بین­ المللی و سیاست خارجی جمهوری­ اسلامی­ ایران نقش داشته است. این پژوهش قصد دارد با استفاده از روشی کیفی-تفسیری موضوع مذکور را مورد مداقه و بررسی قرار دهد. همچنین روش مورد استفاده در گردآوری اطلاعات نیز با روش کتابخانه ­ای و اینترنتی صورت گرفته است.
 
متن کامل [PDF 481 kb]   (153 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/2/5 | پذیرش: 1401/6/26 | انتشار: 1401/7/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.