دوره 13، شماره 4 - ( پژوهش های سیاسی جهان اسلام شماره زمستان 1402 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

monsef H, ahmadvand S. An Introduction to the Political Thought of Neo-traditionalism With the recitation of Seyed Hossein Nasr. پژوهشهاي سياسي جهان اسلام 2023; 13 (4)
URL: http://priw.ir/article-1-1657-fa.html
منصف حسین، احمدوند شجاع. درآمدی بر اندیشه سیاسی نوسنت‌گرایی :قرائتی از سید حسین نصر. فصلنامه پژوهشهاي سياسي جهان اسلام. 1402; 13 (4)

URL: http://priw.ir/article-1-1657-fa.html


1- کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی تهران، ایران
2- دانشیار گروه علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی تهران ،ایران.(نویسنده مسئول) ، shojaahmadvand@gmail.com
چکیده:   (3001 مشاهده)
شناخت و سنجش جریان های معرفتی که گرایش های سیاسی را با خود به همراه دارد یکی از دغدغه های اندیشمندان معاصر است و گام نهادن در مسیر این سنجش، بدون تامل نظری و کوشش در فهم آن، تمنایی محال است. از جریان های معرفتی در عصر حاضر، بحث سنت (Tradition) ، سنت گرایی ( Traditionalism) و نو سنت گرایی (Neo-traditionalism) است. برای ورود به بحث سنت باید طبق گفته سنت گرایان به مجموعه ی حقایقی که شمول تاریخی، جغرافیایی و فلسفی دارد، توجه کرد. سنت گرایان به اعتباری، سابقه تاملاتشان را به گستره ی تاریخ بشری مرتبط می سازند. لذا ما با نوعی اهل معرفت مواجه هستیم که از درون این معرفت، اندیشه سیاسی استخراج شده است.
سید حسین نصر نیز از جمله کسانی است که با علاقه به آرای این افراد ، سعی در گسترش جهان بینی سنتی دارد.  وی به عنوان اندیشمندی نو سنت گرا ، کندکاوی دیگر در این اصطلاح دارد.
در نظر نو سنت گرایانی چون نصر این دانش منشایی الهی دارد و معطوف به علم قدسی است که در گوهره ی سنت قرار می گیرد و آنچه برای آنان اهمیت دارد، فواید و ثمرات سنت در زندگی است. این پژوهش در تلاش است تا بتواند به کشف اندیشه سیاسی نوسنت گرایانی همچون نصر دست یابد و سیاست را از دل سنتی که منشایی الهی دارد، استخراج کند تا با بررسی آن، به فواید و ثمراتی که نو سنت گرایان از آن می گویند در زمینه سیاست به دست آوریم.
شناخت ابعاد و مختصات نو سنت گرایی و کشف اندیشه سیاسی نصر به عنوان اندیشمند شاخص نو سنت گرا و درک نقاط افتراق و اشتراک  سنت گرایی با نو سنت گرایی هدف اصلی این پژوهش است.
سئوال‏ اصلی تحقیق ما این است که چگونه می توان اندیشه سیاسی سید حسین نصر به عنوان شاخص ترین متفکر نو سنت گرا را ترسیم کرد ؟ وخاستگاه و مختصات عمومی جریان نو سنت گرایی نصر را با توجه به منطق فلسفی او چگونه می توان بازنمایی کرد و اندیشه سیاسی وی را چگونه می توان تصویر کرد؟
فرضیه ما بر این امر استوار است که اندیشه سیاسی سید حسین نصر در قالب نفی مدرنیته و نقد سنت گرایی سیاسی- مذهبی رایج بر بستر سنت فلسفی حکمت خالده در هیات ضدیت با مدرنیته از سویی و نقد اسلام سیاسی از سوی دیگر شکل گرفت. فرض دیگر ما این است که خاستگاه نو سنت گرایی نصر در نظریه حکمت خالده تبلور یافت، و دارای خصالی چون پاسخ به بحران مدرنیته و رفع نقایص سنت گرایی سیاسی- مذهبی رایج بود. اندیشه سیاسی سید حسین نصر از خلال حکمت خالده و بر بنیاد ضدیت مدرنیته، نقد سنت گرایی رایج و نقد گفتمان اسلام سیاسی استوار بود و به لحاظ سیاسی در قالب نظریه سلطنت بازنمایی شد. شیوه های گردآوری اطلاعات ما بر اساس نوع پژوهش، کتابخانه ای و جمع آوری اسناد و مدارک خواهد بود و روش اصلی ما در این پژوهش اکتشافی است. این روش همان طور که از نام آن مشخص است به دنبال اکتشاف (اندیشه سیاسی نو سنت گرایان و نصر) چیز هایی است که رخ  می  دهد و پرسش در مورد آن ها است.این روش به ویژه زمانی مفید است که درباره یک پدیده شناخت کافی وجود ندارد. بنابر این روش اکتشافی می تواند به تصمیم گیری در مورد این که آیا موضوع مورد نظر ارزش تحقیق دارد یا خیر بیانجامد.
 
     
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/3/28 | پذیرش: 1402/9/3 | انتشار: 1402/10/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمي- پژوهشي پژوهشهای سیاسی جهان اسلام می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Quarterly Journal of Political Research in Islamic World

Designed & Developed by : Yektaweb