taheri M, majidi H. Analysis of the characteristics of secular identity policies in Saudi Arabia. پژوهشهاي سياسي جهان اسلام 2022; 12 (4) :135-165
URL:
http://priw.ir/article-1-1621-fa.html
1- دانشجوی دکتری جامعه شناسی سیاسی دانشگاه امام صادق (ع)، تهران، ایران. (نویسنده مسؤل) ، taherimehdy1375@gmail.com
2- دانشیار گروه علوم سیاسی دانشگاه امام صادق (ع)، تهران، ایران
چکیده: (626 مشاهده)
هدف: سکولاریسم از طریق فرایند نوسازی اقتصادی-اجتماعی و مدرنیزاسیون در عربستان سعودی به تدریج پدید آمده است. این فرایند از دهه 1970 شروع و تا امروز ادامه نیز پیدا کرده است. هرچند این کشور دارای جامعهای سنتی و محافظهکار مذهبی به شمار میرود و اسلامِ وهابی در آن نفوذ زیادی دارد اما سکولاریسم از طریق جریانات ذیل خود همچون لیبرالها و خاندان پادشاهی غربگرا به ویژه بنسلمان توانسته به نحوی در عربستان نفوذ پیدا کند؛ پرسش اصلی مقاله این است که شاخصهای سیاستهای هویتی سکولار در عربستان سعودی کدامند؟
روش: روش این پژوهش، تحلیل اسنادی است و جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای و مصاحبه میباشد.
یافتهها: با حضور محمد بن سلمان در هسته اصلی قدرت سیاسی، فرایند نوسازی اقتصادی-اجتماعی و مدرنیزاسیون شتاب بیشتری در عربستان گرفته است. به گونهای که سکولاریسم به طور جدی در این کشور به وسیله حامیانش تعقیب و دنبال میشود. شاخصها و مؤلفههای سیاستهای هویتی سکولار از دل جریاناتی همچون لیبرالها و خاندان پادشاهی غربگرا بیرون میآید.
نتیجهگیری: پس از بررسی زمینهها، مؤلفهها، اهداف، چالشها و موانع هر جریان، یافتههای مقاله نشان میدهد که شاخصهای سیاستهای هویتی سکولار بدینگونه میباشد: شاخصهای سیاسی؛ 1.وفاداری به حکومت خاندان سعودی 2. کاهش اختیارات و انزوای وهابیت در جامعه؛ شاخصهای اجتماعی: 1. تأکید بر مدرنگرایی و مخالفت با سنتگرایی2. حمایت از حقوق زنان و پذیرش آنها به عنوان هویتی مستقل 3. مبارزه با افراط گرایی و تروریسم 4. پذیرش اسلامِ حداقلی و میانهرو و استفاده ابزاری از آن ؛ شاخصهای فرهنگی: 1. توسعه و گسترش فرهنگ غربی2. نظام آموزشی مدرن با محوریت صلح و مدارا و تسامح و تساهل؛ شاخصهای اقتصادی: 1.گذار از اقتصاد نفتی به آزادسازی اقتصادی 2. توسعه شهرنشینی، 3.آزادیهای اقتصادی و اجتماعی.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/6/27 | پذیرش: 1401/9/15 | انتشار: 1401/10/1