دوره 13، شماره 3 - ( پژوهش های سیاسی جهان اسلام شماره پاییز 1402 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

lalalizadeh M. International human rights approach to spreading religious hatred and insulting religious books and images With an emphasis on burning the Quran. پژوهشهاي سياسي جهان اسلام 2023; 13 (3)
URL: http://priw.ir/article-1-1827-fa.html
لعل علیزاده محسن. رویکرد حقوق بشر بین المللی در قبال نفرت پراکنی مذهبی و اهانت به کتب و نمودهای مذهبی با تأکید بر قرآن سوزی. فصلنامه پژوهشهاي سياسي جهان اسلام. 1402; 13 (3)

URL: http://priw.ir/article-1-1827-fa.html


استادیار گروه حقوق، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران. ، mla1357@pnu.ac.ir
چکیده:   (2014 مشاهده)
در دهه های اخیر، اهانت به مقدسات دینی در کشورهای غربی به اشکال گوناگون رخ داده است. در این میان در رسانه ها بیشتر از سایر اشکال اهانت و نفرت پراکنی مذهبی، به درج کاریکاتورهای اسلام ستیزانه، سوزاندن و پاره کردن قرآن، پرداخته شده است. واکنش های عمومی ناشی از عدم تحمل و بردباری در سراسر جهان رو به افزایش است.این گونه رفتارها در زمان تنش های سیاسی گسترش بیشتری می یابد. با وجود اینکه، ادیان توحیدی معتقدند باید حرمت دیگران را رعایت کرد؛ اما نگاه‌های انسان محورانه (اومانیستی) و توحیدگریز حاکم بربرخی کشورهای غربی، به نحوی است که رویکردی منفعت‌طلبانه به ارزش‌ها داشته و آنچه که برای آنها منفعت دارد، واجد اصالت تلقی می شود. موازین و اسناد حقوق بشر بین‌المللی از منشور سازمان ملل متحد تا طرح اقدام رباط(2012) و اعلامیه بیروت(2017 )؛ نه تنها در محکوم کردن هرگونه تبلیغ برانگیزاننده تنفر مذهبی صراحت داشته بلکه دولت‌ها را به محدود کردن آزادی بیان درقبال چنین اقدامات و تبلیغاتی، متعهد کرده است. بنیادی ترین و ساده ترین شکل بردباری یا تساهل مذهبی، به رسمیت شناختن حقوق دیگران و احترام گذاردن به آن ها به خاطر شخصیت و هویّتشان است. آزادی بیان یک حق جمعی است که باید متضمن احترام به حقوق، حیثیت و آبروی دیگران، نظم عمومی و اخلاق حسنه باشد. نادیده گرفتن این شروط می تواند صلح و امنیت جوامع را به خطر اندازد. رفتارهای مشوق تنفر و جنایات ناشی از آن، جوامع را با تهدید حقوق فردی، کرامت و برابری انسانی مواجه ساخته و تقویت تنش‌ بین گروه‌های اجتماعی، برهم زدن آرامش و نظم عمومی و به خطر انداختن همزیستی مسالمت‌آمیز را درپی خواهد داشت. پاسخ به این اعمال باید قویاً در چارچوب قواعد بین المللی حقوق بشر، تثبیت شود. نتایج گزارش های بین المللی و تحلیل آنها نشان می دهد که در برخورد با اقدامات ضد مذهبی، گفتمان بهره مند از اطلاعات، باعث ایجاد دانش می شود و دانش و درک، می تواند با ترس و تعصب مقابله کند.
 
متن کامل [PDF 494 kb]   (1521 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/2/20 | پذیرش: 1402/6/30 | انتشار: 1402/7/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمي- پژوهشي پژوهشهای سیاسی جهان اسلام می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Quarterly Journal of Political Research in Islamic World

Designed & Developed by : Yektaweb