Ghadimi A, Keshishyan Siraki G, Khodaverdi H. Justice from the Perspective of Islamic World Thinkers, Emphasizing the Hermeneutic Concept of Justice in the Thoughts of Allameh Tabatabaei. پژوهشهاي سياسي جهان اسلام 2024; 14 (1)
URL:
http://priw.ir/article-1-1852-fa.html
قدیمی علی، کشیشیان سیرکی گارینه، خداوردی حسن. عدالت از منظر اندیشمندان جهان اسلام، با تأکید بر مفهوم هرمنوتیکی عدالت در اندیشه های علامه طباطبایی. فصلنامه پژوهشهاي سياسي جهان اسلام. 1403; 14 (1)
URL: http://priw.ir/article-1-1852-fa.html
1- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب ، g.keshishyan71@gmail.com
چکیده: (3 مشاهده)
عدالت همواره در تمام اعصار دغدغه همه اجتماعات بشری و تک تک مردم جامعه و به تبع آن در مکاتب و اندیشه های فلاسفه زمان خود بوده و به منظور تحقق آن تلاش های بسیاری انجام شده، چه در قرون گذشته که حکومت های دیکتاتوری و پاتریمونیالیست بر پا بودند و هم اکنون که مردم سالاری های گوناگونی در جوامع مختلف پابرجا هستند. این ها نشان از میزان اهمیت این مقوله می باشد که بیش از پیش نه تنها از جایگاه آن کاسته نشده، بلکه همچنان به اهمیت آن افزوده گردیده است. به موازات این اهمیت اندیشمندان هر عصر تلاش خود را برای تبیین حدود و ثغور و تحقق آن مبذول داشته اند. چرا که فقدان عدالت در جامعه باعث پیدایش تبعیض، ظلم، فساد، و فقدان وفاق عمومی می شود و جامعه مبتنی بر بی عدالتی و ناهمگونی پدید می آید. در نتیجه برای گذر از این جامعه و رفتن به سوی جامعه سالم بر پایه عدالت استوار باشد، اندیشه های آرمانی برای رسیدن به جامعه مطلوب بوجود می آید. در این مقاله ضمن بررسی مفهوم عدالت در اندیشه های برخی اندیشمندان جهان اسلام به بررسی مفهوم عدالت در اندیشه علامه طباطبایی از منظر هرمنوتیکی پرداخته شد. در این مقاله با بهره گیری از روش هرمنوتیک ریکور چالش های موجود در اندیشه های علامه طباطبایی در حوزه عدالت مورد کنکاش قرار گرفت و تأکیدات علامه به منظور بهره گیری از عدالت در جامعه اسلامی مشخص گردید. یافته های تحقیق حاکی از آن است که اندیشه سیاسی علامه بر اخلاقیات استوار است و سیاستی که مبتنی بر اخلاق باشد وظیفه اش ایجاد عدالت خواهد بود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1402/8/17 | پذیرش: 1404/4/21 | انتشار: 1403/1/14