دوره 13، شماره 2 - ( پژوهش های سیاسی جهان اسلام شماره تابستان 1402 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 78-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- استادیارگروه معارف دانشگاه هنراسلامی تبریز،ایران(نویسنده مسئول) ، sjsharabiani@tabriziau.ac.ir
2- دانشیار گروه معارف دانشگاه تبریز،ایران
3- دکتری روابط بین الملل و مدرس دانشگاه و عضو انجمن مطالعات سیاسی حوزه،قم،ایران
چکیده:   (334 مشاهده)
سوالی که در این پژوهش در پی پاسخ به آن هستیم این است که شاخصه‌ها و ملاک های تحقق کارآمدی نظام ولایت فقیه بر مبنای مقدورات و موانع چیست؟ روش: این پژوهش به روش اسنادی کتابخانه ای و با استفاده از  چارچوب مفهومی نظریه توفیق که از نظریات موجود در باب سنجش کارآمدی دولتهاست، انجام شده است. یافته ها: شاخصه ها ی کارآمدی بنابر آنچه از مبانی نظریه ولایت فقیه و از منظومه فکری رهبران آن استخراج شده اند، بنابر اولویت بندی  عبارتند از: 1 ـ حاکمیت قانون 2 ـ عدالت اجتماعی 3 ـ امنیت و ثبات سیاسی 4 ـ مسئولیت پذیری و نظارت 5- مشارکت سیاسی. این شاخصه‌ها با ملاک های روشی عقل‌گرایی، مصلحت‌محوری و وحدت‌گرایی مورد ملاحظه قرار می‌گیرند. یافته های پژوهش ، با توجه به سه سطح تحلیل کارآمدی توفیق که عبارت است از: اهداف، امکانات و موانع، علی رغم حجم گسترده موانع درونی و بیرونی ، اعم از سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و محدودیت امکانات، نظام جمهوری اسلامی در جهت رسیدن به اهداف تاسیس نظام سیاسی خود، با شاخصه های مذکور، موفق عمل کرده و نمونه یک سیستم کارآمد براساس مولفه های کارآمدی را ارائه داده است لکن ادامه مسیر موفق آن، نیازمند الگو و نرم‌افزارهایی است که تولیدات فکری و علمی خودرا مبتنی بر همان اصول تاسیسی و ارزش‌های والای دینی خود ارتقا بخشد.
 
متن کامل [PDF 464 kb]   (79 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/11/22 | پذیرش: 1402/3/14 | انتشار: 1402/4/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.