bastami S, shafee N, babrigonbad S. Investigating the impact of Chabahar port on the security order of the Indian Ocean region. پژوهشهاي سياسي جهان اسلام 2022; 12 (3)
URL:
http://priw.ir/article-1-1722-fa.html
بستامی سعید، شفیعی نوذر، ببری گنبد سکینه. بررسی تاثیر بندر چابهار بر نظم امنیتی منطقه اقیانوس هند. فصلنامه پژوهشهاي سياسي جهان اسلام 1401; 12 (3)
URL: http://priw.ir/article-1-1722-fa.html
1- دانشجوی دکتری گروه روابط بین الملل، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال،تهران،ایران
2- دانشیار گروه روابط بینالملل ،دانشگاه آزاد اسلامی ،واحد تهران شمال،تهران،ایران.(نویسنده مسئول) ، Shafiee2@hotmail.com
3- استادیار گروه روابط بینالملل، دانشگاه آزاد اسلامی ،واحد تهران شمال،تهران،ایران.
چکیده: (832 مشاهده)
با آغاز سدهی بیست و یکم، منطقه اقیانوس هند بهعنوان یکی از مناطق مورد توجه در روابط بینالملل در کانون توجه دولتهای منطقه بخصوص هند و چین و نیز بازیگران فرامنطقهای و در راس آنها ایالات متحده آمریکا قرار گرفت. بازیگران منطقهای موثر در این حوزه به دنبال افزایش ضریب امنیت ملی خود الگوهای دوستی و دشمنی حاکم بر این منطقه را شکل دادهاند. در این میان، بندر چابهار دارای ظرفیت بالایی در شکل دهی به نظم امنیتی حاکم بر منطقه اقیانوس هند میباشد که امنیت بازیگران این حوزه بخصوص در بعد امنیت اقتصادی را متاثر ساخته است. لذا این پژوهش در چارچوب روش توصیفی-تحلیلی به دنبال پاسخ به این سوالات میباشد که نظم امنیتی در منطقه اقیانوس هند چگونه است؟ بندر چابهار چگونه بر این نظم تاثیر گذاشته است؟ یافتههای پژوهش نشان میدهد که؛ وابستگی اقتصادی هند و چین و نیز حضور آمریکا و سایر کشورهای منطقهای سبب شدهاست که مقوله امنیت در اقیانوس هند از اهمیت بیشتری برخوردار شود. رشد اقتصادی چین و هند در سالهای اخیر مرهون تبادلات تجاری و اقتصادی در اقیانوس هند است. با توجه به شکل گیری الگوهای سنتی دوستی و دشمنی و نیز اهمیت استراتژیک بندر چابهار، این بندر میتواند نقش مهمی در معادلات نظم امنیتی منطقهای ایفاء نماید. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانهای-اسنادی انجام شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/5/25 | پذیرش: 1401/9/5 | انتشار: 1401/10/1